radon

Er radon sundhedsskadeligt?

Er radon sundhedsskadeligt?

Mange undersøgelser peger på, at radon er den næsthyppigste årsag til lungekræft i Danmark. Rygning ligger naturligvis stadig på en suveræn førsteplads. Men der er alligevel god grund til at være opmærksom på radon værdierne i boligen. Også ikke rygere kan nemlig udsætte sig selv for risikoen, hvis der har ophobet sig større mængder af den radioaktive gas i hjemmet.

Det er vigtigt at sørge for at lufte hyppigt ud og støvsuge. Radon gassen nedbrydes nemlig til andre radioaktive stoffer, som sætter sig på eksempelvis støv partikler. Når disse partikler indåndes, vil de sætte sig fast i lungerne, hvor de vil sidde og afgive radioaktiv stråling. Og det er der, risikoen for at udvikle dødelig lungekræft opstår.

Samtidig er der gode indikationer for, at radon i hjemmet kan være medvirkende årsag til udvikling af leukæmi hos spædbørn. Så er der små børn i familien, er der ekstra god grund til at få målt radon niveauet i stuer og værelser.

Hvordan slipper jeg af med radon i mit hjem?

I første omgang skal du sørge for at få en god og præcis måling af radon værdierne i huset. Dette kan for eksempel gøres ved hjælp af en radon måleboks, som kan bestilles online hos Radonhuset. Hvis du ønsker en ekspert vurdering, kan du vælge at booke en konsulent, som vil foretage en grundig radonmåling af din bolig.

Er der forhøjede radon værdier, som ligger ud over det anbefalede maksimum, kan du få råd og vejledning til hvorledes du begrænser disse. Det kan for eksempel være ved tætning af husets fundament, hvilket kan sikre, at radon får svært ved at trænge ind gennem revner og sprækker. Og så kan du sørge for hyppigt at støvsuge og vaske gulv, samt foranstalte hyppig udluftning eller luft udskiftning via dit klima eller air condition anlæg, som selvfølgelig også skal renses og have skiftet filtre på jævnlig basis.

Læs mere på radonhuset.dk